روانشناسی رنگ در منازل    
 

 تحقیقات شگفت انگیز جدید نشان می دهد كه رنگ در خانه و در قسمت های مختلف آن و همچنین كمك می كند تا محیطی سالم تر و شادابتر داشته باشیم. محققان دریافته اند كه استفاده از رنگ های مختلف می تواند تأثیر مثبتی بر روی فشار خون، كاهش استرس و افزایش انرژی داشته باشد. همچنین رنگ ها می توانند موجب یك خواب راحت برای ما باشند. 
رنگ غالب در خانه شما چه رنگی است؟ هیچ‌ فكر كرده‌اید كه‌ رنگی‌ كه‌ برای‌ فضای‌ خانه‌ انتخاب‌ كردید یا رنگ‌ اتاق‌هایی‌ كه‌ بیشترین‌ ساعات‌ استراحت‌ و ارتباط‌ با اطرافیان‌ را در آن‌ به‌ سر می‌برید، چه‌ تاثیری‌ بر زندگی‌تان‌ دارد؟ 
روانشناسی‌ رنگ‌ها، فرضیه‌های‌ ثابت‌شده‌یی‌ دارد كه‌ امروزه‌ نه‌ تنها در درمان‌ خیلی‌ از بیماری‌ها كه‌ در درمان‌ افسردگی‌، كمك‌ به‌ ایجاد هیجان‌ یا برعكس‌ كمك‌ به‌ ایجاد آرامش‌ هم‌ به‌ كار گرفته‌ می‌شوند. 
بهتر است‌ اگر می‌خواهید رنگ  اتاق‌، فرش‌ یا سایر وسایل‌ خانه‌ را عوض‌ كنید و رنگ‌ دیگری‌ وارد زندگی‌تان‌ كنید، حواستان‌ به‌ انرژی‌ نهفته‌ در رنگ‌ها باشد و سعی‌ كنید نسبت‌ به‌ وضع‌ روحی‌ و شرایط‌ زندگی‌تان‌ بهترین‌ رنگ‌ را انتخاب‌ كنید و نقاط‌ مثبت‌ وجودتان‌ را با این‌ انتخاب‌، رنگ‌ و لعاب‌ تازه‌یی‌ بزنید.
با وجود گوناگونی و تعدد زیاد رنگ هایی كه باید از میان آنها انتخاب صورت بگیرد، شاید در نظر گرفتن این توضیحات كمی به شما كه می خواهید خانه را دوباره رنگ بزنید كمك كند تا از میان این گوناگونی رنگ بهترین رنگ را برای قسمت های مختلف خانه خودتان به كار بگیرید

● رنگ‌ قهوه‌یی‌: رنگ‌ قهوه‌یی‌ رنگ‌ خاك‌ است‌. درست‌ مثل‌ زمین‌ قابل‌ اطمینان‌ و سنگین‌ و پر از انرژی‌های‌ ذخیره‌ شده‌ است‌. این‌ رنگ‌ برای‌ آدم‌هایی‌ كه‌ تمركز ندارند، فضایی‌ آرام‌ ایجاد می‌كند اما برای‌ آنها كه‌ به‌ خودی‌ خود، بی‌سروصدا و اهل‌ تفكرند افسردگی‌ می‌آورد، این‌ رنگ‌ را خصوصا در آشپزخانه‌ و حمام‌ استفاده‌ نكنید.

 ● رنگ‌ سیاه‌: رنگ‌ سیاه‌ در فرهنگ‌ شرق‌ نماد قدرت‌، اتكا به‌ نفس‌، ابهت‌ و شكوه‌ است‌ (برای‌ همین‌ است‌ كه‌ در مراسم‌ عزاداری‌ سیاه‌ بر تن‌ می‌كنیم‌).

بهتر است‌ از رنگ‌ سیاه‌ در آرایش‌ منزل‌ به‌ صورت‌ ترکیبی با سفید، قرمز و یا رنگ های روشن استفاده کرده تا تزیین‌ بخش‌ اتاق‌های‌ مدرن‌ باشد.

 ● رنگ‌ آبی‌: آبی‌ رنگ‌ معنویت‌ و نوع‌دوستی‌ و عشق‌ آسمانی‌ و وفاداری‌ است‌. آبی‌ رنگ‌ دوستی‌ و آرامش‌ است‌، از آن‌ نوع‌ آرامشی‌ كه‌ یك‌ زندگی‌ زناشویی‌ خوب‌ به‌ همراه‌ می‌آورد. این‌ رنگ‌ در تزیین‌ اتاق‌ خواب‌ مورد استفاده‌ قرار بگیرد بهتر است‌، چون‌ استفاده‌ زیاد از آن‌ باعث‌ بی‌تحركی‌ می‌شود.

 ● رنگ‌ قرمز‌: سرخ‌ مثل‌ خون‌، نشانه‌ زندگی‌ است‌. رنگی‌ است‌ كه‌ در فرهنگ‌های‌ شرق‌ به‌ معنی‌ عشق‌ و خوشی‌ و زندگی‌ سرخوشانه‌ است‌. در چین‌ رنگ‌ سرخ‌ را دارای‌ قدرت‌ مبارزه‌ با شیطان‌ می‌دانند و در هند بر تن‌ عروس‌ به‌ نیت‌ شانس‌ و خوشبختی‌ رنگ‌ سرخ‌ می‌پوشانند. این‌ رنگ‌ باعث‌ پراشتهایی‌ و جنب‌وجوش‌ است‌ و در ساختار اتاق‌ استراحت‌ یا مطالعه‌ باعث‌ تشنج‌ و دردسر می‌شود. 
رنگ های گرم قرمز، نارنجی و زرد، سرشار از انرژی هستند. از این رنگ های گرم در آشپزخانه تان استفاده كنید. اگر در اتاقی صبح ها و هرموقع دیگری ورزش می كنید در آن ها می توانید از این رنگ ها بهره بگیرید. در دیگر قسمت های خانه كه در آن ها فعالیت و آمد و شد زیاد است می توانیم از این رنگ ها استفاده كنیم. به طور مثال رنگ زرد در آشپزخانه می تواند القا كننده یك روز آفتابی و پرنور باشد. قطعاً كسی وجود ندارد كه مایل به استفاده از این فضا نباشد

 ● رنگ‌ نارنجی‌: سال‌ها پیش‌ محققان‌ هنر گرافیك‌ كشف‌ كردند كه‌ رنگ‌ نارنجی‌ باعث‌ خوش‌اشتهایی‌ و خوشحالی‌ مشتریان‌ رستورانهای‌ (فست‌فود) می‌شود. این‌ رنگ‌ در علم‌ روانشناسی‌ رنگ‌ نشانه‌ فعالیت‌ اجتماعی‌ و علاقه‌مندی‌ به‌ آن‌ نشان‌ دهنده‌ میل‌ به‌ زندگی‌ دسته‌ جمعی‌ و لذت‌ بردن‌ از حضور یكدیگر است‌. رنگ‌ نارنجی‌، رنگ‌ خوبی‌ برای‌ اتاق‌ خواب‌ نیست‌، اما اتاق‌ نشیمن‌ شما را دوست‌ داشتنی‌ می‌كند.

 ● رنگ‌ خاكستری‌: خاكستری‌ رنگ‌ آدم‌هایی‌ است‌ كه‌ مثل‌ موش‌ از ارتباط‌ برقرار كردن‌ با اطراف‌ می‌ترسند، رنگ‌ بعدازظهرهای‌ جمعه‌ و بی‌حوصلگی‌. توصیه‌ می‌كنیم‌ همه‌ افراد از جمله‌ آدم‌هایی‌ كه‌ در معرض‌ بیماری‌های‌ عصبی‌ هستند از استفاده‌ بی‌حساب‌ از این‌ رنگ‌ چشم‌ بپوشند یا این‌ رنگ‌ را با رنگ‌های‌ شاد تركیب‌ كنند تا رنگ‌های‌ شاد مثل‌ سرخ‌، زرد و نارنجی‌ را هم‌ كمی‌ متعادل‌تر جلوه‌ بدهند.

● رنگ‌ سبز: رنگ‌ سبز طیف‌های‌ زیادی‌ دارد، این‌ رنگ‌ مثل‌ چمن‌ سبز گسترده‌ بر دشت‌ نشانه‌ صلح‌ و امنیت‌ است‌، وقتی‌ با سرخ‌ تركیب‌ می‌شود رنگ‌ رشد است‌، وقتی‌ با آبی‌ تركیب‌ می‌شود باعث‌ آرامش‌ است‌ و در كنار زرد شادی‌ به‌ همراه‌ می‌آورد، اما حواستان‌ باشد استفاده‌ زیاد از رنگ‌ سبز باعث‌ آرامش‌ زیادی‌ از حد و خواب‌آلودگی‌ می‌شود. 
رنگ سبز برای چشم از بهترین رنگهاست. این رنگ موجب می شود كه شما در زمان خواندن قدرت بیشتری پیدا كنید و زیاد به چشمانتان فشار نیاید. رنگ سبز باعث متمركز شدن چشم به نقطه مورد دلخواه می شود و این امر سبب آرامش و افزایش توانایی چشم خواهد شد. برای اتاق ها و یا قسمت هایی از خانه كه در آن قصد مطالعه كردن و نوشتن دارید از این رنگ بهره بگیرید. همچنین برای انجام كارهایی كه در آن نیاز به تمركز در جزئیات است پیشنهاد می شود رنگ سبز را به كار بگیرید. 

● رنگ‌ سفید: رنگ‌ سفید مثل‌ بازتابش‌ نور، تاثیرات‌ متفاوتی‌ روی‌ آدم‌ها دارد؛ برای‌ هندی‌ها سفید رنگ‌ عزاداری‌ و زندگی‌ آن‌ جهانی‌ است‌، در غرب‌ نشانه‌ پاكی‌ و بی‌گناهی‌ است‌ و در ایران‌ نشانه‌ ماورا و قدرت‌های‌ آسمانی‌ (دقت‌ كنید كه‌ اغلب‌ تصویرهای‌ روحانی‌ كه‌ در خواب‌ می‌بینیم‌ سفیدرنگ‌ هستند) از این‌ رنگ‌ به‌ مقدار زیاد استفاده‌ نكنید، چون‌ چنین‌ فضایی‌ به‌ نظر خالی‌ و كم‌ حركت‌ می‌آید و قدرت‌ تصمیم‌گیری‌ را از شما می‌گیرد. 
رنگ های آبی، نیلی و بنفش که رنگ هایی  سرد ی هستند،  به ایجاد آرامش در فضای خانه كمك خواهند كرد. پس از یك روز كاری سخت ورود به خانه و استراحت در قسمتی كه با این رنگ ها تزیین شده باعث فراهم شدن محیطی آرام می شود. رنگ های سرد كه به آن اشاره شد را سعی كنید در قسمت هایی از خانه بكار ببرید كه می خواهید در آن فعالیتی نداشته باشید و استراحت كنید. بیشتر كاربرد این قبیل رنگ ها به اتاق های خواب بزرگسالان و یا كودكان معطوف می شود. قابلیت دیگر استفاده از این رنگ ها به حمام مربوط می شود. هنگامی كه می خواهید بعد از یك روز كاری طولانی به حمام بروید حتماً نیاز به آرامش دارید كه این رنگ ها به شما این اجازه را می دهد كه در فضایی آرام قرار بگیرید.

 ●رنگ‌هایی‌ مثل‌ صورتی‌ و ارغوانی‌، رنگ‌های‌ تاثیرگذار دیگری‌ هستند. رنگ‌ صورتی‌ باعث‌ شادی‌ كودكانه‌ می‌شود و برای‌ آدم‌های‌ دلمرده‌ مفید است‌، رنگ‌ ارغوانی‌ هرچه‌ به‌ بنفش‌ نزدیك‌ باشد باعث‌ رویابینی‌ و توهم‌ است‌ و برای‌ آنها كه‌ خواب‌های‌ آشفته‌ دارند توصیه‌ نمی‌شود، رنگ‌های‌ دیگری‌ هم‌ هستند مثل‌ فیروزه‌یی‌ كه‌ فضایی‌ آرام‌ و متعالی‌ می‌سازد و سبز چمنی‌ كه‌ باعث‌ انرژی‌ و هیجان‌ كوتاه‌ مدت‌ است‌ و ممكن‌ است‌ سریع‌ خسته‌تان‌ كند، پس‌ به‌ سرعت‌ تصمیم‌ نگیرید و با خودشناسی‌ انتخابش‌ كنید!

 
در سال 
۱۶۶۶، اسحاق نیوتن، دانشمند نامدار انگلیسی، کشف کرد که چنانچه نور خالص سفید از یک منشور عبور داده شود، به رنگ‌های قابل رؤیت تجزیه می‌شود. نیوتن همچنین کشف کرد که هر رنگ از یک طول موج منحصر به فرد تشکیل شده و قابل تجزیه به رنگ‌های دیگر نیست. 
آزمایش‌های بعدی نشان داد که با ترکیب نورها می‌توان رنگ‌های مختلف را ایجاد کرد. برای مثال، نور قرمز در ترکیب با نور زرد، رنگ نارنجی را به وجود می‌آورد. رنگی که بر اثر ترکیب دو رنگ دیگر به وجود آید را ترکیبی می‌گویند. بعضی از رنگ‌ها، مثل زرد و ارغوانی، در صورت ترکیب شدن، همدیگر را خنثی می‌کنند و نور سفید می‌سازند. این رنگ‌ها را نیز رنگ‌های مکمّل می‌نامند.

  
 

دفتر مرکزی : تهران - خیابان آفریقا، بلوار گلشهر، پلاک 17   |   تلفن : (7 خط) 22058906 - (3خط) 22039436 - 22041902   |    فاکس : 22047005

کلیه حقوق این وب سایت به شرکت سازه گستر سرایش (بلکا) تعلق دارد.